Szakembereknek

MATUZALEM® – flavonoid-kivonat

A SZLOVÁK ORVOSTUDOMÁNYI EGYETEMEN VÉGZETT  GYAKORLATI MÉRÉSEK

Kísérletileg sikerült meghatározni a MATUZALEM fitokomplex, mint flavonoid komplex antioxidáns tulajdonságát, ami a következőképpen foglalható össze (néhány alapvető szakkifejezés kiegészítő magyarázatával együtt).

Teljes antioxidáns képesség meghatározása
(Total  antioxidant status)

A „Total antioxidant status“ meghatározására alkalmazható pl. a Randox cég (Anglia) TAS vegyület-sorozata. A módszer az Abts+ (2,2´ -azino-di-(3-ethyl-benzthiazoline sulphonate)) gyök képződésén alapul. Ez a gyök a hidrogén-peroxidnak a met-myoglobinra való hatásával jön létre, amelynek során ferryl-myoglobín keletkezik, és ez reakcióba lép az Abts-sel az Abts+ gyök képződése közben.

Az anyag antioxidáns hatásának mérése a Trolox (E vitamin vízben oldódó formája) koncentrációjához viszonyítva történik, mivel a Trolox szolgál standardként az antioxidáns hatás kiszámításához.

Az eredmények az 1. sz. táblázatban találhatók.

A Matuzalem két féle – 0,1 és 0,01 mmol/l – töménységű oldatából lett kiszámítva az antioxidáns hatás, 10,54 ± 1,02 mmol/l Trolox hatásához viszonyítva.

1. sz. táblázat

Matuzalem
minta
[c]
Trolox-like
[c]
Trolox-like
[c] /  LX [c]
0,1 0,663 6,63
0,01 0,113 11,29
0,1 1,215 12,15
0,1 1,216 12,16
0,1 1,047 10,47

A koncentrációtól függő hatást  a 2. sz. táblázat tartalmazza.

A biológiai aktivitás megőrzése az oldatban TAS mérésével került meghatározásra a 0.  7. és 14. napon. Az eredményeket a 2. sz. táblázat tartalmazza.

2. sz. táblázat

Koncentráció (mmol/l)
—————————
Meghatározás napja
0,01 0,1 1,0
0 0,531 1,125 2,374
7 1,217
14 1,025

A vízben oldódó antioxidáns hatás meghatározása  (ACW)

ACW  (Antioxidant capicity in water soluble antioxidants).  meghatározására alkalmazhatók pl. a FAT vegyületsorozat (Berlin) oldatai.

– standardként Troloxot használható – E vitamin vízben oldódó formája

– Az ACW értékének meghatározására a MATUZALEM következő töménységű oldatait használtuk:

A =  1  mmol/l  (5mg/ml)
B =  0,1 mmol/l (A oldat 10-szeres hígításban)
C =  0,01 mmol/l (B oldat 10-szeres hígításban)

Az ACW mérésénél az antioxidáns hatás úgy értékelhető, mint a görbe „lag“ fázisához viszonyított elmozdulás, ahol „lag“ a görbék elmozdulását jelenti a Trolox, mint standard esetében, és ahol az említett görbékből lett megszerkesztve a kalibrációs görbe; 1. sz. ábra.

1. sz. ábra

Ebből a kalibrációs görbéből történt az ACW koncentrációjának a kiszámítása, és az ACW aktivitás átszámítása alapján a MATUZALEM töménységi egységére (0,0087:0,01), az ACW-vel jellemzett hatás:

MATUZALEM aktivitása = E vitamin aktivitásának 0,87-ed része, amennyiben figyelembe vesszük a „lag“ fázis elmozdulását, azaz a „traping“ aktivitást.

Amennyiben viszont a kiértékelésnél figyelembe vesszük a kemilumineszcens görbe integrál területét, ami jobban megfelel „scavenger“ aktivitásnak, az a MATUZALEM egység-koncentrációjára átszámítva a Trolox scavenger aktivitásának 5,56-od részét jelenti.

Hasonló aktivitás SOD értékének és IC50 meghatásrozása MATUZALEM esetében

A hasonló aktivitás SOD értékének meghatározására kemiluminometrikus módszert alkalmaztuk, PHOTOCHEM kemiluminométerrel, ahol a meghatározásra a FAT (Berlin) vegyület-sorozat SOD aktivitáshoz szolgál. A mérések időtartama 3 perc volt, miközben feljegyeztük a kemilumineszcens görbe integrálterületét, és számítógép segítségével átszámoltuk az értékeket a SOD tömegegység-aktivitásra; 3. sz. táblázat.

3. sz. táblázat

Minta sz. -log IC50 SOD aktivitás %-a
1. 6,171422 76,53
2. 5,482290 67,98
3. 5,768617 71,53
4. 5,445406 67,53
5. 5,67558 70,38
6. 6,037841 74,87
SOD 8,064184 100,00

MATUZALEM hatása a DNS degenerálódása ellen

A MATUZALEM-nek a DNS degenerálódás ellen gyakorolt hatásának meghatározására kromoszomális DNS-t és xantin-xantin oxidáz rendszert használtunk szuperoxid képzésére

Reakciós keverék (1 ml) tartalmazott 0,25 mg DNS-t, és xantint 3,10-4 mol/l reakciós keverékenként. A reakciós keverékbe xantin-oxidáz lett adagolva olyan módon, hogy a percenkénti delta abszorbanció (510 nm) – amely a szuperoxid képződésének mutatója – értéke 0,03 és 0,04 között mozogjon.

A reakciós keverékhez meghatározott mennyiségű Matuzalem-oldat adagolása történt, illetve a kontroll oldat esetében nem lett Matuzalem hozzá adagolva. A reakciós keveréket 25 nM töménységű, 7,4 pH-értékű foszfát-pufferoldattal töltöttük fel aszükséges térfogatra. Ezt követően a reakciós keveréket 60 percen keresztül 37°C-os hőmérsékleten  inkubáltuk. A kémiai reakciót 0,75 ml 2,8 %-os TCA-oldattal állítottuk be. Ezt követte 0,25 ml tio-barbiturátsav (TBA) hozzáadása, és a reakciós keveréknek zárt kémcsőben, 95°C-on 30 percig tartó főzése. A kihűtését követően spektrofotometriás mérés következett, és tetra-etoxipropán (TEP) standard anyag segítségével számoltuk ki a DNS-malondialdehyd (MDA) oxidációs karosodási folyamata során keletkezett végterméket, 1 mg DNS-re átszámítva. Az eredményeket a 4. sz. táblázat tartalmazza.

4. sz. táblázat

DNS + X + XO DNS + X + XO + DNS + X –XO+ DNS + X – XO+
Matuzalem
Mmol/l
0,0 0,1 0,01 0,001
MDA
mmol/mg DNS
4,87 +-0,41 1,14 +- 0,12 2,07 +- 0,18 2,99 +- 0,32
N 9 6 9 6
DNS degenerálódás 100% 23,4% 42,5% 61%
Töredezés inhibíciója 0 % 76,6% 57,5% 39 %

Az elért eredmények alapján levonható következtetések:

a) MATUZALEM képes ellensúlyozni a szabad gyökök káros hatását.

b) MATUZALEM-nél átlagosan kimutatható a vízben oldódó E vitamin (Trolox) aktivitásának 10,54-szerese, a TAS (Randox, Anglia) vegyület-sorozatból származó organikus gyök – ABTS – alkalmazása esetében.

c) MATUZALEM-nél nagyobb mértékben a scavenger, mint a traping aktivitás mutatható ki.

d) MATUZALEM-nél a Trolox scavenger aktivitásának legalább 5,50-szerese mutatható ki.

e) MATUZALEM-nél a traping aktivitás a Trolox értékének csak 0,87-szerese.

f) MATUZALEM-nél kimutatható a szuperoxid-diszmutáz aktivitásának 0,67-szerese.

g) MATUZALEM képes meggátolni (inhibíció) a szuperoxid által indukált DNS-hasadást. 0,01 mmol/l töménységben körülbelül 57 %-ban gátolja a DNS degenerálódását.

0
    0
    A kosár tartalma
    A kosár üresReturn to Shop